Regional volunteer network in social services
05/05/2017

Újra Szilágy megyében az Önkéntesség Karavánja

A szociális szférában tevékenykedő civil szervezetek 2017. május 5-én újabb két találkozón vettek részt a nagyváradi Caritas Catolica által szervezett Önkéntesség Karavánja keretében. Az első találkozó színhelye a zilahi NoRo Központ volt, míg a másodiknak a szilágysomlyói Bradet szálló adott otthont. A karván 10 rászorulók megsegítésére szakosodott non-profit szervezetet és további öt olyan parókiát hozott össze, ahol a karitatív tevékenységet önkéntesek segítségével végzik.
Újra Szilágy megyében az Önkéntesség Karavánja

Míg az előző találkozók alkalmával inkább általánosságban beszéltek az önkéntességről, addig a mostani alkalommal jóval mélyebben tárták fel a témát, konkrét eseteket elemezve. Az interaktív előadás keretében a résztvevők előhozakodhattak azokkal a problémákkal, amelyekkel a mindennapokban szembesülnek, s a képzésvezető irányításával közösen kerestek megoldásokat rájuk.

A résztvevőknek leginkább az önkéntességet szabályozó törvény gyakorlatba ültetésével ütköztek nehézségekbe. Így az igényeknek megfelelően szó volt többek közt az egyéni és csoportos önkéntességi szerződések kiállításáról, az önkéntesek munkavédelmi eligazításáról, illetve feladatkörül meghatározásáról, valamint a szerződések egyoldalú felbontásáról is. Szóba került emellett a szervezetek szintjén kidolgozott, legalább egy éves önkéntes-kezelési terv létrehozásának fontossága is.  

Az interaktív részt kiegészítő előadás keretében a résztvevők egy sor olyan ötlettel ismerkedhettek meg, melyek révén hosszú távon motiválhatják és megtarthatják már meglévő önkénteseiket. A találkozó ugyanakkor kiváló lehetőséget biztosított a résztvevő civil szervezetek képviselőinek arra, hogy találkozzanak, megismerjék egymást és új együttműködési lehetőségeket keressenek.

Az Önkéntesség Karavánja a Caritas Catolica által indított Regionális önkéntes hálózat Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben (VOLO) elnevezésű projekt keretében került megszervezésre, melynek társfinanszírozója a Svájci-Román Együttműködési Alap, és amely a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel partnerségben zajlik.

Picture gallery

Varadinet Web Development