Rețea regională de voluntariat în servicii sociale
05.05.2017

Caravana Voluntariatului a ajuns din nou la Sălaj

ONG-rile active în domeniul social din judeţul Sălaj, au participat la încă două întâlniri în cadrul Caravanei Voluntariatului, organizat de Asociaţia Caritas Catolica Oradea, vineri, 5 mai 2017. Prima întâlnire a avut loc în Centrul NoRo din Zalău, iar cea de-a doua la Cabana Brădet din Şimleul Silvaniei. Caravana a întrunit 10 organizaţii non-guvernamentale care s-au dedicat ajutorării oamenilor aflaţi la nevoie, și reprezentanți de la 5 parohii care desfășoară activități caritative prin voluntari.
Caravana Voluntariatului a ajuns din nou la Sălaj

Dacă în cadrul întâlnirilor precedente discuţiile s-au axat pe activitatea de voluntariat în general, de data aceasta, participanţii au avut ocazia de a analiza în detaliu această tematică, fiind prezentate cazuri concrete, inclusiv problematica aplicării legii voluntariatului.

Întâlnirile au avut un caracter interactiv, participanţii au pus întrebări privind problemele concrete cu care se confruntă – ei au fost consultaţi şi îndrumaţi de către formator. Cele mai multe solicitări din partea participanţilor, s-au referit la metodologia de aplicare a normelor juridice în acest domeniu. S-a pus în discuţie şi întocmirea contractelor de voluntariat individuale şi de grup, obligaţiile legate de instruirea voluntarilor şi redactarea caietelor de sarcini, înregistrarea şi gestionarea voluntarilor, respectiv desfacerea unilaterală a contractului. Totodată s-a abordat şi importanţa existenţei unui plan de gestionare a voluntarilor la nivelul organizaţiilor, pe o perioadă recomandată de minim  un an.

Pe lângă partea interactivă, participanţilor li s-au prezentat o serie de măsuri şi gesturi prin care pot motiva şi păstra pe termen lung  voluntarii.  Aceste întâlniri , pe lângă noile cunoştinţe acumulate,au oferit şi un cadru excelent ca reprezentanţii ONG-lor cu activitate socială să aibă prilejul de a se cunoaşte, a purta dialoguri şi a explora posibilităţi viitoare de colaborare pe termen lung.

Caravana Voluntariatul este organizată în cadrul proiectului Reţea regională de voluntariat în servicii sociale – Bihor, Satu-Mare, Sălaj (VOLO) iniţiat de Asociaţia Caritas Catolica Oradea, şi derulat în parteneriat cu Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Galerie foto

Varadinet Web Development